academisch onderwijs


academisch onderwijs 1.0

(wetenschap; onderwijs en opvoeding)

het gestructureerd aanleren van kennis, vaardigheden en attitudes aan studenten in wetenschappelijke opleidingen, ingericht door universiteiten en, bij uitbreiding, door hogescholen wanneer deze geaccrediteerde, academisch gerichte bachelors en masters of opleidingen in associatie met universiteiten aanbieden; wetenschappelijk onderricht van universiteiten en hogescholen; concreet ook: geheel van colleges, werkcolleges, practica e.d. waardoor studenten in universitaire opleidingen en bepaalde hogeschoolopleidingen hun kennis, vaardigheden en attitudes ontwikkelen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Academisch onderwijs…

is onderwijs; is een handeling

      Algemene voorbeelden


      Professoren van diverse faculteiten doceren de aandragende vakken (hulpwetenschappen) en professoren van de eigen faculteit doceren de professionele vakken. Hun "academisch onderwijs'' is gestoeld op hun eigen onderzoek dat van internationaal niveau moet zijn.

      De Standaard,

      De universiteiten, die in de eerste plaats instaan voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek en academisch onderwijs, vertoonden een zogenaamde "vocational drift''.

      De Standaard,

      Academisch onderwijs dient zich dus niet te beperken tot overdracht van informatie en vaardigheden, maar kritische zin te stimuleren en methodisch besef te ontwikkelen.

      http://www.eur.nl/oos/sv/sg/index/index4.html,

      Dat betekent uiteraard niet dat er aan onze universiteiten niet nog veel goed academisch onderwijs gegeven wordt.

      http://www.eur.nl/oos/sv/sg/index/index4.html,

      Sinds 2001 werkt de Hogeschool nauw samen met de Universiteit Leiden. In de gezamenlijk opgerichte Academy of Creative and Performing Arts (ACPA), onderdeel van de Faculteit der Geesteswetenschappen, vindt academisch onderwijs en onderzoek in de kunsten plaats. ACPA is in Nederland voorloper van de situatie waar universiteit en hogeschool zo effectief kunst en wetenschap samenbrengen én uitwerken in onderwijs en onderzoek.

      https://www.hogeschoolderkunsten.nl/storage/media/JAARVERSLAG_2019_Hogeschool-der-Kunsten-Den-Haag.pdf,

      academisch onderwijs 2.0

      (wetenschap; onderwijs en opvoeding)

      deel van het onderwijsstelsel dat voorziet in universitaire opleidingen; deel van het onderwijsstelsel voor universitair onderricht

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Academisch onderwijs…

      is een deel van een onderwijsstelsel

          Algemene voorbeelden


          De universiteiten staan door structurele onderfinanciering onder druk. Het aantal studenten blijft maar stijgen, terwijl de financiering per student afneemt [...]. De problematiek wordt door een recent rapport [...] onderschreven. Dit rapport concludeert dat het academisch onderwijs 1,1 miljard euro tekort komt voor de vervulling van haar kerntaken: onderwijs en de daarmee verweven onderzoekstaak.

          https://lsvb.nl/2021/04/06/universiteiten-voeren-actie-door-de-hofvijver-in-te-springen/,

          academisch onderwijs 3.0

          (wetenschap; onderwijs en opvoeding)

          opleiding die of een geheel van opleidingen dat wordt ingericht door een universiteit, en, bij uitbreiding, door een hogeschool die een academische bachelor- of masteropleiding heeft laten accrediteren of in associatie met een universiteit aanbiedt

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Academisch onderwijs…

          is een opleiding

              Algemene voorbeelden


              Hun kinderen konden goed leren en de meesten volgden academisch onderwijs in Nederland, vooral te Leiden.

              https://indisch4ever.nu/2012/03/29/weduwe-van-indie-ongkiehong/,

              Academisch onderwijs. Hogeronderwijsopleidingen die gericht zijn op de algemene vorming en op de verwerving van academische of artistieke kennis en competenties eigen aan het functioneren in een domein van de wetenschappen of van de kunsten. Academisch gerichte opleidingen zijn op wetenschappelijk onderzoek gebaseerd. In het academisch onderwijs worden de volgende opleidingen aangeboden: a. aan universiteiten en hogescholen: de academisch gerichte bacheloropleidingen en masteropleidingen; b. aan universiteiten: de voorbereiding van een doctoraatsproefschrift.

              https://www.nvao.net/nl/begrippenlijst#A

              In het kader van een associatie bieden de hogescholen in het academisch onderwijs opleidingen aan die leiden tot de graad van bachelor of de graad van master.

              http://universitaireassociatiebrussel.be/wp-content/uploads/2012/08/Decreet-van-04_04_2003.pdf,

              Het academisch onderwijs bevat bachelor- en masteropleidingen. Het academisch onderwijs wordt georganiseerd aan universiteiten en aan de hogescholen binnen het kader van een associatie. Een associatie is een samenwerkingsverband tussen universiteiten en hogescholen. Er zijn vijf associaties in Vlaanderen: • Associatie K.U. Leuven • Associatie Universiteit – Hogescholen Limburg • Associatie Universiteit Gent • Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen • Universitaire Associatie Brussel.

              https://docplayer.nl/6906302-De-structuur-van-het-hoger-onderwijs.html

              De Radboud Universiteit verzorgt een breed aanbod van academisch onderwijs in negen faculteiten, waaronder twee bèta-faculteiten en een medische faculteit met academisch ziekenhuis.

              https://www.nemokennislink.nl/bronnen/radboud-universiteit-nijmegen/pagina/9/?mode=tiles

              Sinds 2004 is de grens tussen universiteiten en hogescholen een beetje minder hard. In principe mogen alle instellingen zowel hbo- als wo-opleidingen aanbieden. Maar één ding is niet veranderd: hogescholen krijgen alleen bekostiging voor hun onderwijs, terwijl universiteiten daarnaast ook een bedrag voor hun wetenschappelijk onderzoek ontvangen. En dat is niet eerlijk, vindt hogeschool NHTV, die twee wetenschappelijke bachelors en één master in huis heeft [...]. De enige reden waarom de financiering niet is aangepast, redeneert NHTV, is dat het ministerie bij de wetswijziging ervanuit ging dat het nog even zou duren voordat hogescholen academisch onderwijs gingen aanbieden. De toelichting bij de wet wekte de indruk dat de financiering later zou worden aangepast, als die opleidingen er daadwerkelijk zouden zijn.

              https://www.dub.uu.nl/nl/nieuws/hogescholen-moeten-academisch-onderzoek-zelf-maar-betalen-vindt-rechter,